Maand 2 Sky #coachhondinwording

31 okt ’21: Probeer ik mijn vriendin die op de koffieβ˜• is, te vertellen hoe fantastisch Sky het meestal doet, is madam het eerste half uur werkelijk onuitstaanbaar. Wordt dan nog maar eens geloofdπŸ˜†. Ik krijg niet zo vaak bezoek en dat vindt ze overduidelijk ook nog lastig. Lijkt het je evengoed leuk om haar🐾 en de rest van de beestenboel te leren kennen, dan houd ik me graag aanbevolen voor wat ‘oefensessies’πŸ˜‰. Koffie en wat lekkers included😁. Het wandelen gaat echt goed. Ze loopt nu eigenlijk al de hele tijd los in het bos/hei en vind leuke spelletjes uit met Caylo om zo samen plezier te hebben (zie filmpjes). Echt prachtig om te zien hoe die 2 elkaar steeds meer beginnen te vindenπŸ₯°.Maar ook wauw wat doet ze het goed met andere hondenπŸ™. Ze wacht tot ze er van mij heen mag (dat was ik van plan om haar idd te leren, doet ze dit uit zichzelf🀩). Ik zeg tegen het baasje dat ze wellicht wat lomp is (omdat ze dat met Caylo soms nog is en pas met Oscar van mijn oom) en ik haar gelijk weer meeneem als ze dat doet maar afgelopen week nog geen 1 keer lomp maar hele mooie hondentaal en leuk spelen. Zooooo tof om te zien😍. En het leidt af van Caylo die er niet altijd van gediend is. Heb ik meer ruimte om Caylo daarin bij te staan indien nodig. En dat gaat dus ook steeds beter. Zo fijn dat we groeien in onze rol als 3🐾eenheidπŸ₯°.En als ik door wil, komt ze al snel ook weer mee, hoe leuk die honden ook zijn. Knap van haar hoorπŸ’ͺ. En daarna is ze in huis (meestal dan, behalve als je vriendin komt dusπŸ˜†) veel relaxter. Heul fijn voor haarzelf maar zeker ook voor de rest van huize 🐢beestenboel🐱 en moi🀣. Mijn filosofie bewijst zichzelf dus weer: een half los lopen doet meer voor een hond dan 1 uur aan de riem. Wat niet wil zeggen dat als ze zich niet gedraagt ze niet alsnog aan de riem gaat. Dit is nog niet nodig geweest🀞.Verder is ze al langzaam op goed gewicht aan het komen, 1 kg erbij alπŸ’ͺ. En ze gaat ook nog steeds de hoogte en de lengte in, de slungelπŸ˜†. Caylo mag nog wat afvallen van al die extra snoepjes die zij nu krijgt omdat zij zich ook zo super gedraagtπŸ™ˆ. Daar wordt hard aan gewerkt. En ik ben zowaar 2 kg afgevallen door al die extra beweging en energie verbruikπŸ˜†, fijne bijkomstigheid😁. Ik kan nog veel meer vertellen maar dat bewaren we wel weer voor een volgende keer😊.

7 nov: Een weekje van 2🐾 stappen voorwaarts en soms 1tje terug. En dat mag Sky meisje, je bent pas 6 weken bij ons en dan moet je gewoon soms nog even bijstellen. Vaak kan je al s’nachts met Caylo in de huiskamer en soms vind je wat er buiten gebeurt toch nog erg interessant en ga je blaffen of (wel knap) zΓ‘chtjes grommen en mag je weer in je eigen kamer met minder prikkels. En daar hebben we ondertussen de klink van de deur omlaag gezet omdat je als een houdini eruit wist te komenπŸ˜†.Vaak kan je loslopen en soms krijg je de kolder in de kop en ren je alle kanten uit want o jee wat ruikt het toch interessant allemaal. En ja dan mag je weer aan de riem als je weer in de buurt komt. Wel mooi dat ze ondanks haar ahdh-standje toch om de paar minuten een soort van inchecken doet waardoor ik haar kan vangenπŸ™ˆ en een knuffel geef dat ze komt. En daardoor heb ik nog steeds niet haar GPS op zoeken hoeven zettenπŸ™. Het was te verwachten dat deze vrijheid nog wat teveel voor haar was maar wie niet probeert, weet dat niet. Dus weer even terug naar stukje los, stukje vast om weer je rust terug te kunnen vinden. Daar heb je nog wel wat hulp van mij bij nodig. En dat is helemaal okΓ© hieperdepiep puberπŸ₯°.En de stoel heeft ze bijna 6 weken met rust gelaten na de 1e bijtsessie. Maar tja vrijdag was onze ochtend routine voor het eerst zo anders (buurman heeft voor de beestenboel gezorgd omdat ik social media lessen gaf) dat dit waarschijnlijk toch wat raar was en je je weer hebt gegeven aan de stoel toen jullie alleen waren, terwijl ik hem net vorige week had opgeknaptπŸ™ˆπŸ˜†. Gelukkig dat ik nog geen andere had gekochtπŸ€ͺ. En gelukkig had ik nog een stukje lelijk groenπŸ˜‰ pu leer zodat ook dit weer is weggewerkt. Kijken hoe lang dat het nu goed gaat🀞. En de hondenschool les ging deze keer ook al beter, nu was je pas het laatste kwartier overprikkeld. Terwijl je al wat overprikkeld was wilde de trainer toch nog 1 oefening proberen (ik dacht uhhh dat wordt hem niet meerπŸ€ͺ maar ala lets go): op 6m afstand tussen andere honden in een ‘kom hier’ doen. En jawel hoor: het was er eentje uit het boekje volgens de trainer, whoop whoopπŸ’ͺ. Lessen in de avond zijn denk ik na een hele dag al van alles meemaken (al zorg ik overigens voor een rustige dag dan) nog wat veel dus nog 2 lessen en dan gaan we naar funles overdag meis. Hopelijk trek je dat wat beter. En in huis laat je de katten geregeld met rust en kon ik zo een ‘gezins’foto maken. Soms blijft dat echt nog wat lastig maar gelukkig geven zij en ik dan wel tegengas.Vandaag meegeweest met een sociale wandeling met Hondenschool Anydog. Dat waren alleen maar 2 stappen vooruit met mijn Sky meisje zegπŸ’ͺ. Natuurlijk trok ze nog maar wat heeft ze zich geweldig gedragen met 14 andere honden om haar heen. Ik ben echt trots op ons samen, we worden al best een goed teamπŸ’œπŸΎπŸ’š. Al met al ben ik nog steeds blij met mijn #coachhondinwording. We blijven stap voor stap vooruit gaan (en soms eentje terug πŸ˜‰).

16 nov: Het is even wat stiller geweest omtrent mijn #coachhondinwording🐾 updates. Ik had een voor mijn doen wat drukkere week afgelopen week en ik zit niet zo lekker in mijn vel (coaches zijn ook net mensenπŸ˜‰). Zakelijk en privΓ© vielen er net ff teveel zorgen samen. En wat er nu in de maatschappij aan het gebeuren is en sinds vrijdag verder oplaait, was net even de welbekende druppelπŸ’§. Het gaat heel sneaky van kwaad naar steeds erger, nou ja enger eigenlijk. Ik trok het allemaal even wat minder, het hakt er bij mij als HSPer ff keihard in😣. Ik merkte ook dat Sky reageerde op het afwijken van onze net verworven regelmaat en mijn gemoedstoestand. Wat het voor mij ook ff niet leuker maakte. Dus ik had niet zoveel zin om een leuk bericht te maken over hoe fantastisch ze het doet. Want jawel mensen ondanks alles afgelopen dagen, ondanks dat ik ff klaar met alles was en ook ff klaar met haar pubergedrag, toch deed ze het eigenlijk nog steeds heel erg goed. Ja ze heeft weer aan de stoel geknabbeldπŸ™„. En ja ze was nog wat meer hieperdepieper op diverse manieren maar dat zijn als ik eerlijk ben, kleine momentjes dat ze even de mist ingaatπŸ™. Het is mijn werk om te duiden hoe honden spiegelen, dus hoe kan je dat je pubertje kwalijk nemen als ze alleen maar reageert op afwijkingen in de routine en gedrag van het vrouwtje. Niet dus❗Ik ben me aan het herpakken want ik weet als coach als geen ander, dat het belangrijk is om je emoties er even te laten zijn maar er vooral ook niet in te blijven hangen. Dus nog even een paar dagen adem in, adem uit en weer doooooor……..En vooral weer genieten van mijn gek, vrolijk, levendig puberheksje en mijn andere 4 maatjes die ook moeten dealen met mijn πŸ†˜οΈ dipje. Weer bijna πŸ†™οΈ en running😊. Binnenkort weer leuke verhalen, beloofd!

19 nov: Ik wil even een luide shout outπŸ“£ doen voor mijn #cocoach en geweldig krullenkindπŸ™Œ. De aandacht ging de laatste tijd natuurlijk veel meer naar mijn #coachhondinwording maar deze tante verdient een dik applaus hoe ze met pubert en alle daarbij horende veranderingen omgaatπŸ‘Š. Voor een hond die geen allemanshondenvriend is en niks heeft met drukke puberhonden en wel haar huis daarmee moest gaan delen, was ik echt wel wat bezorgd toen we gingen kennismaken met SkyπŸ™ˆ. Wat kan een hond je verrassen, wat een portie flexibiliteit en aanpassingsvermogen heeft zij te laten zien zeg😍πŸ’ͺ. Dit geldt overigens ook voor mijn 3🐱maatjes. Die doen het ook fantastisch. Ja er wordt nog geblazen en het is nog zeker niet 100% ontspannen maar ze laten zich ook echt de pis niet lauw maken. Het is nog niet 1x echt geΓ«scaleerd🀞 omdat ik het goed manag en iedereen genoeg ruimte en aandacht krijgt om zich zo prettig mogelijk te voelen. Maar weer terug naar Caylo😁. Waar ik een 2e coachhond wilde omdat Caylo steeds minder zin leek te hebben in het co-coachen doet ze nu weer met superveel plezier mee🀩. De 1e weken heb ik haar ook flink ontzien en mocht Boyke geregeld mee uithelpen. Maar dat is nu echt niet meer nodig, ze staat gelijk weer aan als het nodig isπŸ₯°. Zo fijn om te zien dat ze weer haar vrolijke zelf is. Het doet haar blijkbaar ontzettend goed om een maatje in huis te hebben. Ze is energieker en zit duidelijk beter in haar vel dan afgelopen jaar. Want waar je denkt dat pubert de uitdager is, is Caylo ook vaak de aanstichter voor een giga speel- en renpartij buitenπŸ˜†. En geloof me, ze rent Sky er met gemak ook uit zelfsπŸ’ͺ.Binnen wil ze nog steeds meestal wel haar rust en daar botst het wel eens ff. Maar Sky laat zich over het algemeen goed corrigeren door Caylo (en soms wat ondersteuning van mij). En Sky leert daardoor in huis ook beter haar rust te pakken en vooral buiten mogen ze lekker ravotten. Onze wandelingen🐾 duren daardoor bijna dubbel zo lang als eerst maar dan heb ik wel tevreden beesjes daarna😁.Ze lijkt ook langzaam meer te ontspannen bij andere honden🀞. Sky is een geweldige bliksemafleider zodat honden niet meer gelijk boven op Caylo duiken maar lekker met Sky gaan spelen die daar wΓ©l altijd voor in is. Maar ook als Sky er niet bij is heb ik al een paar x gezien dat ze nu na afloop spontaan met de step🐾maatjes gaat spelen. Dat was eerst echt niet. Dus al heb ik er wel veel werk aan met al mijn beestenspul en ben ik er soms ff klaar meeπŸ™ˆ, maar al met al heb ik echt wel een win-win situatie en dat gaat hoop ik stap voor stap nog steeds verder groeien. Tot the Sky is de bedoelingπŸ˜‰.

26 nov: Ja ja daar ben ik weer met een 🐾pubert update😁. Vrouwtje heeft haar humeur weer beter op de rails😊 (al schrijf ik dit natuurlijk wel net voor de volgende persco, wat weer allerlei consequenties kan hebben πŸ™„) en dat is gelijk te merken want pubert is ook weer flinke stappen vooruit gegaan πŸ’ͺ. Mooi die wisselwerking. Ze kan weer los spelen en rennen, heerlijk om haar energie kwijt te kunnen, heerlijk voor onze restπŸ‘©β€πŸ¦°πŸΆπŸ±πŸ±πŸ± want dan is ze in huis rustigerπŸ˜†. Ze luistert al bijna beter dan Caylo, bijna zeg ik….. want soms trekt ze nog steeds haar eigen plan maar ze komt wel veel sneller terug. En is bijna altijd in mijn zicht tegenwoordig. Nog steeds de tracker mΓ©t hond niet hoeven zoekenπŸ‘Š. Zonder hond welπŸ™ˆ, kwam er pas achter dat ze hem kwijt was geraakt.. zuchtπŸ™„. Overigens heb ik nu 2 bange vuurwerk poepers ben ik achter na 2 avonden vuurwerkbommen bij mij achter😠. Kon Caylo er steeds beter tegen begint Sky te blaffen en doet Caylo ‘gezellig’ mee stressblaffen. Gezellig joh😳. Hopelijk blijft het de komende weken alsnog redelijk rustig🀞.En het is een echt talentje die #coachhondinwording van mij. Soms test ik wat kleine oefeningen samen met een cliΓ«nt van 12 en 14 die beide gewend zijn aan honden. En van de week deed ze het gewoon perfectπŸ’ͺ. Zo tof om te zien dat ze het zelf ook leuk vind om samen bezig te zijn🀩. En juist ook als ze puberaal irritant doet kan dat ingang voor gesprek of oefening zijnπŸ˜†. 2 maanden bij ons en al helemaal thuisπŸ₯°. Zou haar niet meer willen missen, zoveel genietmomentjes, #loveit (al blijven de soms achter-het-behang-momentjes er ookπŸ˜†).

De eerste weken gemist? Klik hier