Hoe ga je nu op met pc en social media gebruik? Ze zitten er nu veel meer achter. Verbiedt ze dit nu ook maar niet, dit is nu zo ongeveer hun enige mogelijkheid tot ontspanning en contact met meerdere vrienden. Voor jeugd is dit bijna nog belangrijker dan voor volwassenen. Daarbij moeten ze voor school er al diverse uren achter doorbrengen dus is het wel belangrijk om wat basisregels af te spreken. Niet te lange schermtijd achter elkaar: neem ook tussendoor even een drink/plaspauze en ga na 2 uur echt even 15 min pauzeren anders krijg je vierkante ogen 😉.
En ga na een aantal uur vooral ook even naar buiten (met max 3 personen en 1.5m natuurlijk) of iets anders offline doen.
Let ook op hoe je achter de laptop, tablet zit. Een verkeerde houding kan echt pijntjes in bijvoorbeeld schouders en nek veroorzaken. En teveel scrollen en appen op je telefoon levert je wellicht wel een tennisvinger op (bestaat dat trouwens?🤔), nou kramp krijg je in ieder geval.
Kijk af en toe met je kind mee en wat ze online posten, zo kom je erachter of hij niet gepest wordt want helaas kan dit gewoon online doorgaan, maar ook zeker of hij zelf geen andere jeugd pest. Ga dan zeker het gesprek met je kind aan. Want ook iets wat jouw kind als grapje doet, kan heel vervelend overkomen voor de ander😞.
Let ook op met wie ze praten, helaas zitten nu de groomers ook meer achter de pc. Groomen is online kinderlokken. De groomer is een volwassene (vaak een man) die zich voor doet als een jongen of meisje van ongeveer eigen leeftijd en probeert op die manier online in contact te komen. Ze proberen door ‘leuke’ gesprekjes aan te gaan zoveel mogelijk over je kind/jongere te weten te komen en doen alsof ze het kind heel goed begrijpen zodat jouw kind een goed gevoel bij ze krijgt. Op een bepaald moment gaat het gesprek (meer) over seksueel getinte dingetjes en vragen ze jeugdigen om zich bijvoorbeeld voor de webcam (gedeeltelijk) uit te kleden of bloot te dansen, of foto’s te sturen van zichzelf met blote borsten of piemel. Soms stuurt de groomer zelf eerst een (nep)foto om ze over de streep te trekken. Dit gebeurt bij zowel kleinere kinderen als jongeren weet ik uit ervaring van de verhalen op de scholen bij mijn social media workshops. Praat met je kind over deze gevaren en dat hij altijd naar jou moet komen als iemand iets geks vraagt. Zo weet hij dat hij met alles bij jouw terecht kan en zo verklein je ook de kans dat je kind hieraan blootgesteld wordt.
Ben je verder bewust van cybercriminelen, juist in deze tijd weten ze je op hele slinkse wijzen te vinden, bv studenten een aanbod te doen om snel geld te verdienen omdat ze nu de inkomsten uit hun bijbaantje missen. Wat te mooi lijkt om waar te zijn, is dit meestal ook echt! 😲
Maar ook dat ze zelf uit verveling niet iets strafbaars gaan doen. Onderzoek van Safer Internet Centre Nederland, 2018 wijst uit dat een op de zes jongeren tussen de 12 en 17 jaar wel eens een cyberdelict heeft gepleegd, bewust of onbewust. Het gaat dan bijvoorbeeld om hacken, phishing en DDoS-aanvallen. Als je verkeerde dingen doet, begeef je je mogelijk (onbewust) op het criminele pad. De politie wil jongeren helpen van dat pad weg te blijven en heeft laatst april de campagne ´Gamechangers´, gestart waarbij jeugd tussen 12 en 18 jaar voor online uitdagingen komt te staan. Via deze uitdagingen leren ze cybercrime te herkennen en wordt geprobeerd te voorkomen dat zij (onbedoeld) dader worden.
Bij deze een link: https://www.politie.nl/…/april/21/gamechangers-campagne.html.
En naast al deze wellicht zorgwekkende informatie wil ik aangeven dat het bij de meerderheid van de jeugd gelukkig goed gaat met social media gebruik. Het is toch ook ontzettend leuk en heeft bijna oneindige mogelijkheden.
Bij deze even wat cijfers: ‘Problematisch sociale mediagebruik komt ruim twee keer zoveel voor bij leerlingen in het voortgezet onderwijs als leerlingen in groep 8 van het basisonderwijs. Het gaat om respectievelijk 7,4 procent van de leerlingen in het voortgezet onderwijs en 3,5 procent van de leerlingen in het basisonderwijs. Het gaat dan om problematisch gebruik én/of negatieve gevolgen (Stevens e.a, 2018)’.
Dit zijn een paar tips waar jullie als ouders hopelijk wat mee kunnen. Ik kan er nog uren over typen maar Lei Seuren en ik hopen eigenlijk snel weer jeugd en hun ouders op (BO/VO & MBO) scholen in Brabant en Limburg live te mogen voorlichten! 🙏
Heb je tot die tijd toch kleine of grotere opvoed- en social media vragen? Stel ze gerust. Ik help je graag middels videobellen. Zie hier.
#opvoedadvies
#internet
#socialmediagebruik
#mediawijsheid
#socialmedia
#socialmediavoorlichting
#LimburgBrabant
#kinderen
#jongeren
#adolescenten
#2Coachesnl
#AdviesBureauLeiSeuren