Een leuke sessie hondenwereld versus mensenwereld.

Afgelopen vrijdag mochten deze 2 coachvriendjes samen in actie komen. Er was een heerlijk zonnetje dus al was het laatst november, er kon gewoon lekker buiten gecoacht worden. 

Er lagen diverse variaties in het β€˜kom hier’ commando en mijn 16 jarige coachee mocht deze uitvoeren en tevens observeren hoe de honden reageerden. Bv. bij het β€˜kom hier’ commando zonder zijn naam te noemen voelt een hond zich niet aangesproken om te komen of een lage stem is ook weinig motiverend om in beweging te komen maar met een hoge stem brengt dat gelijk enthousiasme om naar je toe te komen. En geef de hond even tijd om na te denken wat je nu van hem vraagt en te reageren. Ook belangrijk hoe verschillende 2 honden kunnen reageren op eenzelfde commando. Waar de een al bij een rechtopstaande houding op je afkomt gedenderd heeft de ander meer uitnodiging nodig door te hurken. 

Ze mocht daarna de vertaalslag maken hoe dit dan in de mensenwereld gaat. Het is dus belangrijk hoe je contact maakt, schakeltijd pakken om te reageren is heel normaal (onze uhhh bijvoorbeeld) en een vrolijke uitstraling levert heel andere interactie op dan een duffe houding. En geen 2 mensen zijn hetzelfde, al vraag je ze beide hetzelfde. Want soms heeft de hond ook zijn eigen agenda en moet je er harder voor werken om contact te krijgen (is snuffelen op de grond toch echt leuker dan welk feestje jij er ook van maakt om hem te laten komen). Bij mensen is dat net zo, soms moet je er meer voor doen om bv. tot echt contact of een goed gesprek te komen. Het ligt echt niet altijd aan jou als er vreemd op je gereageerd wordt, mensen kunnen ook gewoon met het verkeerde been uit bed zijn gestapt of met hun gedachten ergens anders zijn. Zo kreeg ze weer hele mooie inzichten over hoe communicatie en contact maken werkt. #lovemyjob

2π‘ͺ𝑢𝑨π‘ͺ𝑯𝑬𝑺 π’Œπ’Šπ’π’…π’†π’“π’†π’, π’‹π’π’π’ˆπ’†π’“π’†π’ 𝒆𝒏 𝒉𝒖𝒏 𝒐𝒖𝒅𝒆𝒓𝒔 𝒄𝒐𝒂𝒄𝒉𝒆𝒏 π’Žπ’†π’• π’Šπ’π’›π’†π’• 𝒗𝒂𝒏 𝒉𝒐𝒏𝒅𝒆𝒏!

#communicatie
#hondentaal
#mensentaal
#pedagoog
#dogassistedcoach
#coachenmethonden
#SKJgeregisteerd
#Venloenomgeving
#Noordlimburg